Afazija v praksi

Jernej Sluga

Letos sem se kot predstavnik sekcije Afazija udeležil simpozija Akutna možganska kap. Gre za strokovno srečanje z mednarodno udeležbo, namenjeno zdravnikom, organizira pa ga Sekcija za možgansko-žilne bolezni in Društvo za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni. Letos je potekalo že trinajstič po vrsti, nanj pa me je povabila dr. Bojana Žvan, da bi predstavil afazijo s »praktičnega« vidika. Povabilo sem z veseljem sprejel in bil tako prvi bolnik, ki je na srečanju spregovoril zdravnikom. Srečanje je potekalo 5. in 6. decembra 2019, na njem pa je najnovejše smernice obravnave možganske kapi predstavilo več kot 30 strokovnjakov s tega področja. Ključni poudarek je bil tudi letos na mreži TeleKap, ki zagotavlja 24-urno spletno podporo bolnikom z možgansko kapjo.

V predavanju Afazija v praksi sem predstavil delovanje sekcije za afazijo. Kar tretjina ljudi po možganski kapi ima namreč težave pri sporazumevanju in poslanstvo slovenske sekcije za afazijo je, da člani z druženjem skupaj premagujejo ovire. Cilji sekcije so redno srečevanje oseb z afazijo, pa tudi ozaveščanje javnosti o afaziji. Poleg tega pa je cilj tudi ustanoviti čim več takšnih skupin, da bi na ta način omogočili druženje še več osebam z afazijo po Sloveniji. Glavne aktivnosti sekcije poleg druženja so tudi organizacija dogodkov za njihove družinske člane in prijatelje. Redna druženja potekajo enkrat mesečno, običajno člani skupine spregovorijo o izbrani tematiki, ki ji sledi sproščen pogovor ob kavi. Pri tem pomembno vlogo odigrajo vodje posameznih skupin, vsem pa nudi podporo tudi govorna terapevtka. Aktivnosti sekcije pa niso omejene samo na Slovenijo, ampak delujemo tudi mednarodno v okviru mednarodnega Združenja bolnikov z afazijo.

Moje predavanje je bilo nekoliko bolj počasno, a upam, da zdravnikov ni dolgočasilo. Dr. Bojani Žvan sem hvaležen za to priložnost.