Božični koncert

Nada Naglič, Zlatka Babšek

Mešani pevski zbor URI-SOČA že vrsto let pripravlja božični koncert, ki je namenjen predvsem bolnikom, ki so na zdravljenju v Inštitutu, ker jim tako želijo polepšati dneve v predprazničnem času. Koncert pa je namenjen tudi vsem ostalim obiskovalcem in gostom, predvsem pa vsem sodelavcem, ki jih podpirajo in večkrat tudi nadomeščajo njihovo odsotnost na oddelku, ko imajo kakšen nastop. Zadnji koncert je bil 20. decembra 2011. Bil je nekaj posebnega, saj so bili nastopajoči v glavnem zaposleni na Inštitutu, ali pa kako drugače povezani z ustanovo. Na božični koncert zelo radi povabijo tudi kašen drug pevski zbor. Letos sta sodelovala kar dva pevska zbora, moški pevski zbor Barje in mešani pevski zbor Kapniki, solist Matjaž Zadravec in vokalna skupina A-Kamela.

Moški pevski zbor Barje bil ustanovljen leta 1976, vodi ga g. Čož Slavko, dirigent pa je g. Venčeslav Zadravec.

Mešani pevski zbor Kapniki deluje že kar nekaj časa. Že večkrat smo nastopili na občnem zboru združenja CVB, torej pred nam znano publiko, tokrat pa so smo imeli prvi javni nastop. Poslušalstvo je nagovoril vodja zbora, g. Jernej Sluga – Nejc, ki je povedal nekaj besed o zboru in tremi, ki jo imamo pred nastopom. Zapeli smo pesmi Čuk se je oženil in Vsi so venci vejli.

Zbrali smo se nekaj časa pred začetkom koncerta, saj smo še malo usklajevali in izpopolnjevali naše petje. Kot verjetno veste smo v zboru vsi, ki smo preživeli možgansko kap. Nekateri imamo manjše, drugi malo večje težave z govorom, toda kljub temu vsi radi pojemo.

Prisotna trema se je ob spodbudi MePZ Uri-Soča in začetnem petju zmanjševala. Uspelo nam je odpeti pesmi, čeprav ne tako vrhunsko kot so to storili drugi, toda za nas je bil to svojevrsten uspeh. Prvič smo javno nastopili pred občinstvom, vsak na svoj način smo premagali tremo in mislim, da tudi zadovoljili občinstvo.

Z nastopom smo sami sebi dokazali da zmoremo, kljub spremembam in težavam ki so nas v življenju doletele. Za nas je to veliko zadovoljstvo in potrditev.

Prav tako pa smo mogoče prižgali luč upanja tudi tistim, ki so se šele podali na zahtevno pot okrevanja po kapi in jih še marsikaj čaka. Upam, da smo jim vlili nekaj upanja, da s kapjo še ni vsega konec, saj če smo zmogli mi bodo lahko tudi oni.

Matjaž Zadravec je zaposlen kot mladi raziskovalec na URI-Soča v okviru podiplomskega študija elektrotehnike. Njegove raziskave so usmerjene v načrtovanje in analizo trajektorij gibanja roke, ter adaptivnim vodenjem haptične naprave za gibanje rok. Udeležil se je že več državnih tekmovanj iz solopetja, na katerih je prejemal zlate in srebrne plakete. Sodeloval je z mnogimi zbori: Cantemus, Ljubljanski madrigalisti, vokalna skupina Ecce (izg. ekce), zbor ljubljanske opere SNG, in drugi. Je član dalmatinske Klape Mali grad, trenutno pa sodeluje v projektnem komornem zboru RTV Slovenija.

Mešani pevski zbor URI-Soča Delujejo že polnih deset let. Pevske vaje imajo ob petkih po službi. Čeprav je petek zadnji delovni dan in vsi hitijo domov, so ugotovili, da jim prepevanje in druženje pomenita prijetno sprostitev po napornem tednu. Prepevajo predvsem slovenske narodne in umetne pesmi. V repertoarju imajo pa tudi nekaj tujih skladb. Nastopajo predvsem ob pomembnejših dogodkih, ki se zgodijo v ustanovi, drugače se pa radi odzovejo vsakemu povabilu njihovih sodelavcev.

Presenečenje koncerta je bila skupina A-Kamela. To je sodobna a cappella skupina. Pevki in trije pevci na prostoru z bogato pevsko tradicijo odkrivajo nove načine vokalnega izražanja in skupaj ustvarjajo edinstven A-Kamela zvok. Pevci, ki pesmi praviloma tudi sami aranžirajo, z elementi vocal playa v priredbe pogosto vnašajo še neslišano, vedno pa sveže in mladostno. A-Kamela je nase opozorila že na samem začetku svoje poti, saj je za prvi nastop prejela glavno nagrado na celjskem festivalu a cappelle in vocal playa Vokalne igre. Konec lanskega leta je skupina izdala svoj prvi radijski singel »A Cappella Bliss«.