Strokovna ekskurzija v Bruselj

Jernej Sluga

Letošnjo jesen smo se skupina šestih kapistov v spremstvu logopedinje Nade Žemva odpravili na strokovno ekskurzijo v Bruselj. Udeležili smo se je Milan Čuček, predsednik društva CVB, Lara Slivnik, predsednica ljubljanskega kluba, ter Štefan Jeren, Ana Sušanj, Miša Zupanič in jaz.

V nedeljo, 24. 9. 2017, smo se izpred URI Soča odpeljali proti zagrebškemu letališču, od koder smo leteli v Bruselj. Tja smo prišli zvečer, zato smo se samo odpravili na večerjo, nato pa nazaj v hotel.

Naslednji dan smo si šli v Evropski parlament. Tam smo si ogledali pisarno evropske komisarke Violete Bulc. Predstavili smo se ji in ji podarili knjigo o kapi s posvetilom vseh sedmih udeležencev ekskurzije ter lesen kipec. Ga. Bulc nas je prijazno peljala na kosilo v restavracijo v parlamentu. Med kosilom je vsak izmed nas predstavil tudi svojo zgodbo. Podali smo tudi nekaj predlogov za urejanje ugodnosti invalidom. Štefan je predlagal oprostitev plačila vinjete od 80 % naprej, Ana pa izboljšanje povezave (in cene) javnega prevoza za tiste invalide, ki stanujejo izven MOL-a. Sam sem predstavil Špicin projekt »Digitalni voznik«, ki ga komisarka okvirno že pozna.

Za organizacijo obiska se moramo zahvaliti g. Blažu Pongarčiču, za vodenje ogleda parlamenta pa g. Janezu Vouku.

V torek smo obiskali bruseljski klub bolnikov z afazijo. Tam nas je sprejela ga. Vivane Speleers, skupaj z možem in članico kluba. Kljub dobrim namenom, da se podružimo in izmenjamo izkušnje, obisk ni najbolje uspel. Zaradi jezikovnih preprek – Belgijci so govorili samo francosko, mi pa samo angleško (in še to ne najbolje) – se nismo mogli dobro sporazumeti. Obisk je minil v sicer prijetnem vzdušju, a brez pravega pogovora.

Nato smo obiskali še Nevrološki rehabilitacijski center, ki deluje v okviru bolnice Brugmann. Ukvarjajo se tako z akutnimi primeri kot tudi z rehabilitacijo. Sprejela nas je dr. Marie Dominique Gazagnes, nevrologinja. Razkazala nam je oddelke za fizioterapijo, delavno terapijo ter posebno stanovanje, ki je namenjeno temu, da kapist v njem preizkusi, ali je že pripravljen na samostojno življenje. Spoznali smo tudi logopedinjo, go. Anne Daumerie, ki nas je tudi spremljala na ogledu centra, ter socialno delavko, go. Joelle Caloens.

Zadnji dan je bil namenjen ogledu Bruslja. Videli smo tudi slavni kipec Dečka, ki lula. Temu pa je sledil povratek domov.

Skupaj smo preživeli štiri lepe dni. Za družbo in dobro voljo bi se rad zahvalil svojim soudeležencem. Posebej pa se zahvaljujem tudi naši logopedinji, ge. Nadi Žemva, in Lari Slivnik za prevajanje v angleščino.