Seminar joge na debelem rtiču

Zlatka Babšek

Konec septembra smo se udeležili tri dnevnega seminarja joge. Zbralo se nas je 10 kapnikov iz cele Slovenije. Želeli smo se bolje seznaniti z jogo in njenim blagodejnim vplivom na naše telo in počutje.

Dobre volje smo se odpravili na pot, saj nas je čakalo nekaj novega. Nekaj malega smo nekateri vedeli, nekateri celo poskusili a vsi smo se veselili. Pričakalo nas je sonce, ki nas je toplo pozdravilo. Popoldne smo se sprehodili do morja in uživali ob pogledu med čudovitim vonjem borovcev.

Sledilo je predavanje, ki ga je vodila učiteljica joge Mojca Prusnik. Seznanila nas je s pomenom joge in njenim dobrim vplivom na naše zdravstveno stanje. Sedaj že obstojajo tudi znanstveni dokazi da je joga resnično koristna za telo. V telesu se med jogo dogajajo spremembe na področju celic in obrambnega sistema. Prav tako je tudi dokazano, da z redno vadbo npr. pri bolnikih z multiplo sklerozo bolezen počasneje napreduje in bolniki z vajami pripomorejo k večji gibljivosti. Opravili smo tudi nekaj vaj za telo, ki prav tako sodijo k jogi.

Naslednji dan smo začeli že zelo zgodaj. Zbrali smo se v telovadnici, kjer smo dan začeli v popolni tišini s pol urno meditacijo in nadaljevali z vajami joge.

Po zajtrku smo se odpeljali v Koper na kavico in kasneje do vasi Puče. V vinski kleti smo si ogledali postopek predelave grozdja v vino in se na koncu poskusili mošt. Pridružila se nam je tudi nekdanja Kraljica vina. Kasneje smo se odpeljali v vas Koštabona, kjer smo se malce okrepčali, saj nas je čakalo še nekaj obveznosti.

Pot smo nadaljevali v Sečoveljske soline, kjer nas je pričakal direktor Klavdij Godnič. Povedal nam nekaj o soli, njeni pridelavi in namembnosti. Prav tako smo izvedeli, da bodo v prihodnjem letu v solinah odprli terme. Ogledali smo si tudi film o začetkih solin in današnjem delu v njih. Videli smo, da na področju solin rastejo zaščitene vrste rastlin, prav tako tu prebivajo zaščitene vrste živali in ptic.

Popoldne pa je imela predavanje nevrologinja Mateja Baruca, ki nam je prenesla nova dognanja s konference v Stockholmu. Povedala nam je nekaj o kapi, dejavnikih in faktorjih tveganja za ponovitev kapi. Poleg že znanih metod, nas je seznanila z dvema novima metodama za odstranjevanja strdkov iz zamašenih žil. V bodoče bodo to lahko odstranili mehansko z odstranitvijo strdka z določenim postopkom, oziroma pripomočkom. Trenutno namreč strdek odstranijo z raztapljanjem.

Naslednji dan smo zopet začeli zgodaj in izvajali meditacijo in jogo skoraj dve uri. Dopoldan pa nam je o meditaciji in jogi predavala zdravnica Helena Fabris iz Kopra. Seveda smo to tudi preizkusili s pomočjo njenega vodenja. Kasneje smo si o tem izmenjali izkušnje in se pogovarjali o vsem mogočem v zvezi z meditacijo in jogo.

Po končanem predavanju pa smo se skupaj sprehodili do morja in uživali v lepem toplem vremenu, morju, svežem zraku in seveda družbi drug drugega. Naj omenim da smo pri vseh aktivnostih in zaposlitvah vedno našli čas za skupno druženje.

Zelo smo bili zadovoljni s seminarjem in vsem kar smo preizkusili in doživeli.

V svojem imenu in imenu vseh udeležencev seminarja se zahvaljujem podjetju Studio Moderna in Salus, ki sta nam z donacijami omogočila seminar joge in bivanje na Debelem rtiču.