Srečanje v Laškem

Jernej Sluga

8. in 9. marca smo se v Laškem usposabljali prostovoljci – invalidi ZDIS. Ker smo tudi mi del tehnološkega novodobnega sveta, smo se zopet zavzeli za naš, drugačen svet in pobavili k sodelovanju prof. dr. Zupana ter sodelavca iz podjetja Špica Aleša Habiča.

Uvodni govor sem izpeljal sam. Napovedal sem govornika ter na kratko predstavil vsebino njunih predavanj.

Prof. dr. Zupan nas je navdušil z demonstracijo drastične razlike med pripomočki za invalide nekoč in danes. Zadovoljni smo bili, da je danes naša kvaliteta življenja na bistveno višji ravni. Prof. Zupan je izpostavil tudi majhne izboljšave, ki jih neinvaliden človek niti ne opazi, nam pa bistveno pomagajo pri vsakdanjih opravilih in življenju.

Sledilo je predavanje Aleša Habiča. Ta je poljudno predstavil tehnični del naprednih rešitev, ki jih s pridom uporabljajo v domu IRIS in ki tudi težjim invalidom omogočijo večjo mero samostojnosti in neodvisnosti v vsakdanu. Tehnologija tako omogoča interaktivno telovadbo preko računalnika ali TV sprejemnika, samodejno razpozna prisotnost osebe, jo razpozna in ji prilagodi od razsvetljave, temperature do višine elementov v kuhinji, kopalnici ter vključi radio ali druge medijske naprave.

Naše druženje je bilo super. Ugotovili smo, da skupaj zmoremo več in da naši napori v smeri nenehnega izboljševanja kvalitete življenja in sledenja cilju vključitve v družbo, dosegajo odlične rezultate.

Video s prireditve