Moje "drugo" življenje

Jernej Sluga - Nejc

V Ljubljani, v hotelu Union je od 30. junija do 3. julija potekal »13. International aphasia rehabilitaion conference«.

Vodja konference je bila logopedinja Nada Žemva. Konferenco (www.aphasia2008.org) je poslušalo 120 udeležencev iz 24 držav.

Predstavil sem tudi svoj plakat - My "second life".

Plakat

Prej

Jernej Sluga je diplomiral iz elektrotehnike in delal kot direktor prodaje v podjetju Špica International. V svojem “prejšnjem” življenju, kot Jernej rad imenuje obdobje pred kapjo, je bil uspešen hokejist in učitelj smučanja. Šest mesecev pred kapjo je zmagal na interni kolesarski dirki. Zadnji dan pred kapjo pa je preživel z ženo in otroki na smučanju.

Potem

Najprej se je zdelo, da ne bo več mogel ne hoditi ne govoriti. Toda stvari so se proti vsem pričakovanjem obrnile na bolje. Njegov zdravnik se še vedno čudi vsemu, kar je Nejc dosegel s svojo jekleno voljo. Šest mesecev po kapi je spet premagal razdaljo, ki jo je prekolesaril pred kapjo. Kljub težavam pri hoji je štiri leta vsak dan peš hodil v službo.

Ob pomoči logopedinje se mu je izboljšal tudi govor. Zaradi izrednega napredka je sčasoma začel tudi sam pomagati ostalim “kapistom” z govornimi težavami, udeleževal se je namreč srečanj logopedske skupine in motiviral ostale.

Danes

Jernej je še vedno zaposlen pri podjetju Špica International. Premika lahko le eno roko, a ta mu dobro služi: vozi avto, obuje si smučarske čevlje, nosi smuči in vozi posebno kolo, prilagojeno njegovim potrebam. Ne potrebuje pomoči.