Shiatsu - Zdravljenje z dotikom

Igor Čurič | www.bodywork.si | tel.: 041 611 373

Shiatsu prihaja iz Japonske in temelji na principih kitajskega Taoizma in je vrhunec dosegel v japonski Zen filozofiji. Ime Shiatsu se prvič uveljavi leta 1919 ob izidu knjige Shiatsu Ho (Shiatsu tehnika) avtorja Tenpaku Tamai. Na Japonskem je masažna tehnika imenovana anma, v kombinaciji z Zen filozofijo in anatomijo zahodne medicine razvila v prakso, ki ji danes pravimo Shiatsu. Dobesedni prevod pomeni pritisk s palcem. Poleg pritiska, pa zajema tudi tehnike raztezanja, delovanja z lastno težo na dele telesa ter pritiske in dotike z dlanmi, nadlahtjo, komolci in koleni.

Shiatsu masaža temelji na konceptu, da je človek energetska enota, ki je sestavljena iz telesa, uma in duha. hiatsu poteka praviloma na tleh, lahko pa uporabimo tudi mizo ali posebne v ta namen oblikovane stole. Masiranec je oblečen, priporočljiva udobna oblačila.

Shiatsu terapija sproži proces uravnoteženja telesnih energij, ki potekaj osamodejno s pomočjo samoozdravljenja, ki je »skrito« v telesu, oziroma življenju samem. Kot zanimivost, Shiatsu terapevtska tehnika se izogiba postavljanju diagnoz in kot taka temelji na brezpogojnem sprejemanju človeka kakršen je. Zdravje je dinamičen proces, ki poteka stalno.