Simpozij o sodobni obravnavi bolnika z možgansko kapjo

Jernej Sluga-Nejc

Pred nekaj leti je urednica prilog Vive, Maja Južnič Sotlar, pripravila članek o moji izkušnji z možgansko kapjo. Kmalu po objavi članka me je poklicala s predlogom, da bi sodeloval na simpoziju o možganski kapi, ki ga tudi sama organizira.

Simpozij poteka občasno, vsakič v drugi slovenski regiji. Na njem se zberejo zdravniki različnih strok in delavci v zdravstvu. Ti prisluhnejo predavanjem nevrologov, fizioterapevtov in delovnih terapevtov o možganski kapi. Dogodka se navadno udeleži med 100 in 200 ljudi. Maja Južnič Sotlar mi je predlagala, da kot uvod v simpozij pripravim predavanje o svoji izkušnji z možgansko kapjo in na ta način prispevam še pogled z drugega zornega kota, z vidika pacienta.

Vabilu sem se z veseljem odzval. Tako sem do zdaj že petkrat predaval na simpoziju v različnih regijah: goriški regiji, jugovzhodni Sloveniji, savinjski, pomurski in obalno-kraški regiji. V polurnem predavanju z diapozitivi predstavim svoje življenje po kapi, na koncu pa pokažem še video o kolesarjenju od Hodoša do Pirana. Predavanje zaključimo z debato.

Maji Južnič Sotlar se zahvaljujem za vsakokratno povabilo na simpozij, ki se ga rad udeležim kot govornik in tudi kot slušatelj.