Srečanje mednarodnega združenja za afazijo AIA v Ženevi

Jernej Sluga

Mednarodno združenje bolnikov z afazijo AIA vsako leto organizira srečanje članov v eni izmed držav članic združenja. Letos je srečanje potekalo 14. septembra 2019 v Ženevi. Tja sem potoval kot koordinator združenja slovenske sekcije za afazijo.

V Ženevi smo se zbrali predstavniki Velike Britanije, Švice, Francije, Cipra, Madžarske in Slovenije. Predstavniki Avstrije, Nemčije, Finske in Grčije pa so se srečanja udeležili virtualno – naš sestanek so spremljali preko skypa.

V prvem delu srečanja smo obravnavli tekoče zadeve združenja. Temu je sledilo kosilo, na katerem smo se srečali s člani ženevske sekcije za afazijo. Druženje je potekalo v prijetnem vzdušju in sproščenem pogovoru (kljub temu da nas je bilo za mizo precej afazikov).

V nadaljevanju pa smo člani združenja predstavili delovanje in organizacijo sekcij za afazijo v svoji državi. Pri predstavitvi slovenske sekcije mi je pomagala predsednica združenja AIA Melanie Derbyshire, ki prihaja iz Velike Britanije. Med drugim sva povedala, da imamo v slovenski sekciji tri klube, dva ljubljanska, ki ju vodita Tamara Ivošević in Vojko Kuhar, ter kranjskega, ki ga vodi Robert Ravnikar.

Ob koncu srečanja me je Melanie presenetila s posebnim predlogom. Želela je, da bi mesto predsednika združenja AIA zasedel afazik, torej nekdo, ki bo resnično lahko predstavljal bolnike z afazijo. Ob tem je predlagala, da prevzamem mesto predsednika, sama pa se je odločila, da nastopi funkcijo generalne sekretarke. Njen predlog je bil soglasno sprejet, zato sem kljub začetnem upiranju z veseljem sprejel novo funkcijo.

Naslednje srečanje bo potekalo čez eno leto, takrat se bomo zbrali na Cipru.