Kolesarski izlet v dolino Radovne

Zlatka Babšek

Marjan nas je sedem kapnikov povabil na izlet s kolesi. Tokrat je za nas izbral pot po dolini reke Radovne. Dobre volje smo se odpeljali do začetka naše kolesarske avanture.

Pot smo pričeli ob jezeru Kreda, kjer smo pustili avto. Vožnjo smo začeli po asfaltirani cesti, ki je v največji meri namenjena kolesarjem. Odločili smo se prekolesariti približno 7km v eno smer in premagati višinsko razliko približno 200m.

Reka ob cesti nas je spremljala s čudovito glasbo, to je s svojim žuborenjem. Njena bistrost in hlad pa sta nas prijetno osveževala, saj je temperatura zraka hitro naraščala.

Cesta po kateri smo kolesarili se je večino časa rahlo vzpenjala,vendar sem zmogla tudi jaz, čeprav moja kondicija še ni popolnoma dobra. Pot je bila nekoliko lažja, saj so nas ves čas bodrili zvoki ptic in vonj gozda.

Ob cesti smo opazili Psnakovo žago in mlin, ki je bila zgrajena še v času Marije Terezije ob koncu 18 stoletja.

Našo pot smo zaključili pri eni najstarejših ohranjenih domačij v Zgornji Radovni, to je pri Pocarjevi domačiji. Domačija je tudi kulturni spomenik in v njej je od leta 1999 urejena muzejska zbirka in informacijska točka TNP.

Naj povem še to, da se pri njih odlično je. Marjan nas je počastil z zelo dobrim kosilom, praznoval je namreč 3 leta odkar živi drugo življenje. Marjan hvala ti, da si to darilo delil z nami.

Prijetno utrujeni po dobri hrani smo se odpravili po poti nazaj, kjer nas je čakal avto s prikolico.

Pred odhodom smo se sprehodili še do jezera Kreda, kjer so do leta 1985 kopali kredo. Preizkusili smo njegovo temperaturo in bilo nam je zelo žal, ker s seboj nismo imeli kopalk. Bilo je tako prijetno toplo, da bi se v njem vsi odlično počutili.

Rahlo utrujeni, no to lahko trdim le zase smo se odpravili proti domu. A poti še ni bilo čisto konec. Ustavili smo se še na Šobčevem bajerju si ga malce ogledali in se osvežili z mrzlo pijačo, saj so bile tu temperature mnogo višje kot v Radovni.

Poslovili smo se veseli in zadovoljni, saj smo preživeli čudovit dan v prijetni prijateljski družbi nas kapnikov.