Smučanje po kapi na ISIA seminarju

Metka Lavrič
Demonstratorka alpskega smučanja pri ZUTS Slovenije

ISIA seminar je namenjen učiteljem smučanja najvišje stopnje v Sloveniji, U3, in jim odpira možnosti dela v tujini. Na mojo pobudo smo skupaj z ZUTS Slovenije tokrat organizirali delavnico »Učenje smučanja ljudi s posebnimi potrebami«, katere smo razdelili na senzorično in motorično problematiko. Seminar je potekal 23.3.2014 na smučišču Areh, na mariborskem Pohorju . Z Jernejem se pred seminarjem nisva poznala, pogovarjala sva se le preko telefona. Nikoli prej nisem imela direktnega stika z nekom, ki je preživel tako obsežno kap.

Kot demonstratorka alpskega smučanja bodočim učiteljem vedno poudarjam, da vadbo prilagodimo temu, da sta oba zavoja čimbolj enakovredno izpeljana. Normalno je, da zaradi boljše motorike in večje moči na eni strani telesa vsak začetnik izvede en zavoj bolje od drugega. Ko pa gre za to, da človek sploh ne čuti (ali čuti zelo malo) ene strani telesa, je zelo impresivno, ko smuča tako ritmično in suvereno kot Nejc. Presenetil me je že, ko je rekel, da je prišel sam in da ne potrebuje nikakršne pomoči.

Jernej si je pred smučanjem nadel fluorescenten brezrokavnik, tako da je bil na smučišču opažen in so udeleženci seminarja lahko opazovali njegovo tehniko smučanja in motorične sposobnosti. Smučali smo po lahki progi, ki je rahlo visela v levo. Glede na to, da je Jernejev zavoj v desno naravno boljši zaradi lažjega pritiska na levo nogo, mu je bil teren malo v olajšavo. Seveda je bilo videti razliko med obema zavojema, a njegovo smučanje je bilo ritmično in suvereno. Nejcu se pozna, da je že v prvem življenju veliko misli namenil tehniki smučanja. Bil je namreč učitelj smučanja pri SD Novinar!

Lahko rečem, da smo bili vsi zelo impresionirani nad jekleno voljo ter pogumom Jerneja. Zelo cenim tudi njegovo prizadevanje za popularizacijo smučanja med Kapniki, saj verjetno to ni v prvotnem planu preživljanja prostega časa človeka po kapi.