Kapist na rajžo gre

Dušan Kafol

Za letošnji izlet smo si izbrali ogled otoka Visa. Za Vis nas je navdušil Luka, ki je svoj vojaški rok še v »ranjki Jugi« preživel na Visu. Otok mu je prirasel k srcu, prav tako njegovi prebivalci in tako navdušeno pripoveduje o njih, da je okužil še nas.

Na pot smo krenili s parkirišča pred Sočo v torek, 17. 9. ob 23.00 uri z avtobusnim prevoznikom Nered, ki je na otoku zaradi imena zbudil veliko pozornosti.

Po naporni dolgi vožnji smo v jutranjih urah prispeli v Split. Prosi čas med čakanjem za vstop na trajekt z imenom Petar Hektorivič smo izrabili za ogled starega dela mesta.

Sledila je dve urna vožnja s trajektom.

Popoldan smo izkoristili za počitek ali kopanje. Naslednji dan smo se prebudili v deževnem jutru. Dan smom izrabili za obisk arheološkega muzeja, kjer nam je »šjor« Mitar podal izčrpno razlago o poseljenosti Visa pred davnim časom, kakor tudi o novejši zgodovini. Med tem časom je tudi nehalo deževati in odpravili smo se še v Komižo z lokalnim vodičem Velimirjem, baletnikom, ki je plesal tudi v Ljublanski operi. Tu smo si privoščili malico ali kavico ter si ogledali prisrčno mestece.

Utrujenosti še ni bilo, zato je sledil še podvig na najvišji vrh Visa Hum z nadmorsko višino 587 m/nm in s prekrasnim razgledom.

Po spustu je sledila še panoramska vožnja po otoku, večerja in zasluženi počitek.

 

Petek je bil namenjen obisku Titove votline, » špilje«. Morali smo se povzpeti po 277 stopnicah, ki pa smo jo ob skupni moči uspešno prehodili. Naš »Tito« je imel temu ogledu oblečeno primerno majico.

Sledil je še ogled drugega dela otoka s panoramsko vožnjo.

Sobota je bila rezervirana za obisk Modre Špilje na otoku Biševo, ki ima zaradi sončnih žarkov, ki pronicajo v jamo, čudovito modro barvo. Sledila je vožnja okrog otoka Vis, tudi mimo prizorišča snemanja filma Mamma mia II.

Prišel je čas vrnitve. V nedeljo pred odhodom z otoka pa smo si vsak po svoje še ogledali samo mesto Vis. Domov smo prispeli v ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah veseli, polni lepih vtisov.